Архієрейське богослужіння на свято Вознесіння Господнього

Voznesinna9 червня 2016 року, на свято Вознесіння Господнього, високопреосвященний Афанасій, архієпископ Харківський і Полтавський, звершив святкову Божественну літургію в Свято-Вознесенському храмі. Спільно з владикою Афанасієм служили ігумен Антоній (Бондарець) – секретар Консисторії, та протодиякон Олександр Горай.

На запричасному стиху архієпископ Афанасій виголосив проповідь:

«Господь сказав Своїм учням, а разом із ними і всім нам, – «Я з вами і ніхто проти вас». І тому, які б не спіткали нас спокуси цього світу, біди й нещастя, який би ворог на нас не напосідав – видимий чи невидимий, ми, з’єднані з Христом вірою й духом, не повинні нічого страшитися, адже Господь наш Ісус Христос непереможний, а разом із Ним і ми. Нам зараз дуже важко, адже напосідають на нас недруги з усіх сторін, спонукуючи до зради віри й святої нашої Української Автокефальної Православної Церкви. До того, щоб ми відступилися від мученицької пам’яті наших співбратів – мучеників УАПЦ ХХ-го століття, коли виборювалася автокефалія українського православ’я. На нас ведеться інформаційний наступ, щоб із допомогою дискредитації Церкви та її архієреїв відвернути від нас український народ, щоб із допомогою неправди, наклепів і перекручування історичних фактів, а, вірніше сказати, – переписування історії, зруйнувати нашу Церкву, привласнити її мученицьку історію. А ще більше нас спокушає цей ворохобний світ своїми ласими принадами, які роз’їдають душу й серце, змінюють православний світогляд. Але ви повинні знати, що головне в цьому житті не перемога зовнішня, не владарювання сильнішого над слабшим, а перемога внутрішня над самим собою, своїм самолюбство і гординею.

Перемога Церкви Христової попереду, коли прийде Христо вдруге і буде судити живих і мертвих. Дороговказом внутрішньої, духовної перемоги нам слугує життя і подвиг самого Спасителя. Він отримав найважливішу перемогу – переміг смерть, найстрашніше і непереможне зло.

Наші брати-автокефалісти попередніх часів, тримаючи в своєму серці як непереможне знамено слова Господа: «Я з вами і ніхто проти вас», йшли на муки, на смерть заради Церкви й України, пам’ятаючи, що з ними Господь наш Ісус Христос, впевнені в тому, що коли Він із ними, то вони переможці, а не їхні вороги, і що ніхто й ніщо подолати їх не в силі. Вони зневажили своє життя в тілі заради перемоги духу, йдучи шляхом Істини – не відреклися ні від Господа Ісуса Христа, ні від рідної Церкви.

Але наскільки вони були мужніми і стійкими перед спокусами, настільки ми нині слабкі, особливо у своєму внутрішньому стані. Ми навіть сповідуємося абияк, плачемося не за пристрасті й гріхи наші, що руйнують наші душі, а здебільшого нарікаємо на життя та його невлаштованість. Забулася сила духу християнина, верх взяли нескінченні скарги на ближніх, зневіра і відчай, які легко перемагають нинішніх православних християн.

Більшість віруючих навіть у Церкві забули, що все тут на землі посилається Господом, а ми повинні в терпінні й мужньо себе вдосконалювати, гартуючись у життя вічне, а не шукати компроміси, самовиправдання і всього легшого. Саме таким чином втрачається християнський дух. Але, на жаль, головною якістю нинішніх християн стала слабкодухість, а відтак і зневіра.

А Господь не любить боязливих слабкодухів. Він завжди на боці сильних духом, тих, хто поклавшись на волю Божу, мужньо терпить всі випробування життям і долає свою хресну дорогу.

І ще треба пам’ятати, що Бог відходить від слабкодухої людини і залишає її наодинці з її слабкістю, безпорадністю, з руйнівною зневірою. Тому нам треба бути сильними духом і волею, нам треба повсякчас дякувати Господу за те, що Він послав нам духову перлину – Українську Автокефальну Православну Церкву – нашу рідну Матір, яку треба берегти як найцінніший скарб».

Завершилось богослужіння традиційно молитвою за Україну.

 

Пошук

Публікації


<червня 2016>
ПНВТСРЧТПТСБНД
  12345
6789101112
131415171819
20212223242526
27282930