Помилуй мене, Боже...

20170227 Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського є наче б як ключем від замка до дверей, котрі ведуть нас до пасхальної радості Воскресіння Христового. Без канону покаянного ми обділені духовно, морально й емоційно, ми наче напівживі, змертвілі через власні гріхи. Канон Андрія Критського – збірник більшості найяскравіших біблійних історій, що як ті пекучі намистини, нанизані на одну нитку. Помиляючись впродовж свого життя, людина шукає Того, Хто дав би їй опору, дав спасіння з життя тимчасового до вічного – шукає Бога.

27 лютого 2017 року, в понеділок першої седмиці Великого посту, високопреосвященний Афанасій (Шкурупій), архієпископ Харківський і Полтавський, звершив Велике повечір’я з читанням першої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського в домовому храмі святого Афанасія, патріарха Царгородського, Лубенського чудотворця. Спільно з владикою служив ігумен Антоній (Бондарець), секретар Консисторії.

«Нині треба запитати самих себе, чи хоч зараз, у час Великого посту, ми щиро сповідуємося у власних гріхах перед Богом, піддавши свою душу суду власної совісті, і з її допомогою пройшовшись по всьому життю з такою прискіпливістю, наче поруч із тобою вже стоїть власна смерть? – звернувся Владика у своєму слові до вірян. – Чи, може, нам тільки здається, що ми вивертаємо свою душу до самої глибини як смиренні православні християни, а насправді лиш імітуємо покаяння. Смиренне покаяння – це не лише виявлення власних гріхів, а, перш за все, непримиренна боротьба з ними за те, щоб виправитись всередині себе, змінити своє життя. Саме в Церкві ми можемо відкрити свою душу, не боячись того, що хтось осудить, завдасть шкоди, зазирнути в глибину серця, заповнити його благодаттю Божою і любов’ю. І це треба робити вже зараз, не відкладаючи на потім, щоб не було пізно. Читання покаянного канону Андрія Критського якраз і дає нам можливість задуматися над своїм життям, перегорнути його сторінка за сторінкою ґрунтовно впродовж всього великопісного періоду. І оце безпристрасне й відверте споглядання прожитого, але не просто як спогади, а як плач душі через сподіяні гріхи, що отруїли душу й усе життя, покаже нам всю глибину й увесь жах нашого душевного стану».

28 лютого 2017 року, у вівторок першої седмиці Великого посту, високопреосвященний Афанасій (Шкурупій), архієпископ Харківський і Полтавський, звершив Велике повечір’я з читанням другої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. Спільно з Владикою служив ігумен Антоній (Бондарець), секретар Консисторії.

«Читання канону на початку Великого посту допомагає православному християнину молитовно налаштуватися на гідне проходження нелегкого для сучасної людини постового подвигу, – наголосив владика Афанасій у своєму повчальному слові до вірян. – Духовне значення Великого посту полягає в тому, щоб допомогти нам замислитися над своїм життям, розкрити пагубне значення пристрастей і з Божою допомогою боротися з ними. Людина слабка, самотужки їй важко вибратися з тенет гріховності й виправити своє життя, а в Церкві вона знаходить собі потужну опору. Найголовнішим засобом виправлення є покаяння. І покаянний канон Андрія Кристського, починаючись плачем людини за свою недосконалість, якраз і допомагає їй увійти в глибини покаяння».

1 березня 2017 року, у середу першої седмиці Великого посту, високопреосвященний Афанасій (Шкурупій), архієпископ Харківський і Полтавський, звершив Велике повечір’я з читанням третьої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. Спільно з Владикою служив ігумен Антоній (Бондарець), секретар Консисторії.

«Коли людина відпала від свого Творця через гріх, то вона одночасно втратила й багато божественних дарів, стала беззахисною перед силами темряви, - сказав архієпископ Афанасій у своєму слові до вірян. – В той же час, відчуття беззахисності й сподівання на Божу допомогу змушують людину шукати захисту й підтримки. Це дуже важливо і діє на її душу й свідомість оздоровлююче. А щоб усвідомити всю повноту свого нинішнього гріховного стану, люди повинна повернутися до джерела свого буття. Саме покаянний канон і повертає нас до початку буття і гріхопадіння, в стан, коли ми занурюємося в старозавітні часи, де все дихає Богом, де все відображає Його божественну славу».

Після повчального слова владика з вірянами провели духовну бесіду на тему покаяння.

2 березня 2017 року, в четвер першої седмиці Великого посту, високопреосвященний Афанасій (Шкурупій), архієпископ Харківський і Полтавський, звершив Велике повечір’я з читанням заключної частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. Спільно з Владикою служив ігумен Антоній (Бондарець), секретар Консисторії.

«Всіма силами сучасний світ намагається притлумити покаянний стан людини і її совість, переконуючи в тому, що вона здорова, що вона може брати від життя все, що захоче, - сказав у повчальному слові архієпископ Афанасій. – Але чи є серед нас той, хто духовно не страждає і не потребує негайного й дієвого оздоровлення? А покаяння якраз і є духовним омиванням не тільки душі, того, хто кається, а й всієї його людської природи».

Його високопреосвященство побажав вірянам Божої допомоги в гідному проходженні періоду Великого посту, щоб в істинній пасхальній радості зустріти воскреслого Господа і Бога нашого Ісуса Христа.

Пошук

Публікації


<березня 2017>
ПНВТСРЧТПТСБНД
  1235
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031