Не будь невірним, а вірним

FomaN1Архієпископ Харківський і Полтавський Афанасій: «Чи наша міра говорити про апостолів «зрада Петра», «невір’я Фоми», ось так зневажливо, наче говоримо про якогось дядька, забуваючи, яке життя вони прожили потім, як його завершили? Що дає нам право бути за панібрата з учнями Христовими? Невже наша віра? Але ж вона у нас, на відміну від них, поверхова, плаваємо ми в ній неглибоко, а тому й розуміємо багато чого невірно».

20170423

Цими словами високопреосвященний Афанасій, архієпископ Харківський і Полтавський, керуючий Харківсько-Полтавською і Черкасько-Кіровоградською єпархіями звернувся до присутніх в Свято-Вознесенському храмі на запричасному стиху святої Божественної літургії 23 квітня 2017 року, в день Антипасхи й шанування святого апостола Фоми,. Спільно з Його високопреосвященством служили ігумен Антоній (Бондарець), секретар Консисторії (єпархіального управління), та ієрей Олександр Горай.

«І чути доводиться, й самі іноді повторюємо: «Як той Фома невіруючий», або й «невірний». Звідки така зарозумілість, звідки така самовпевненість у непомильності цього докору? Господь сказав: «Суд Мені віддайте». Але який Його суд в даному випадку – хіба Він гнівається, осуджує, як ми те робимо в подібних випадках? Ні! Почувши Фомине: ««Не повірю, доки не побачу!», Христос не гнівається, не осуджує, а каже йому: ««Подай палець твій сюди і подивись на руки Мої, подай руку твою і вклади між ребра Мої» (Ін., 20:27). Тобто, задовольняє недовірливість Свого учня, бо знає, що вона виходить із самого ураженого печаллю за Ним серця і народжена безмірною любов’ю.

Згадаймо, коли Христос вирішив іти до Віфанії, щоб провідати недужого, але на той час уже померлого Лазаря, а учні відмовляли Його, кажучи: «Учителю, допіру юдеї хотіли камінням побити Тебе, а Ти знову туди йдеш?» (Ін., 11: 8), то лише Фома рішуче сказав: «Ходімо й ми помремо з Ним» (Ін., 11: 16). Для нього життя без Учителя втрачало будь-який смисл і він готовий був навіть втратити його. А чи в нас є такий біль, є така любов до Господа, Який віддав Своє життя за наше спасіння? Чи можемо з таким захватом і силою переконання вигукнути: «Господь мій і Бог мій!» (Ін., 20:28).

Христос тоді сказав Фомі: «Не будь невірним, а вірним» (Ін., 20:27). Ці слова нині звучать з особливою актуальністю, адже ми з вами маємо безпосереднє відношення до Фоми, який нагадує нам про той нелегкий труд, який ми повинні пройти в останку свого життя. Він закликає нас відповідально й осмислено йти за Христом, розмірковувати про Христа і своє життя в Христі, щоб, врешті, відчути істинну пасхальну радість, ту радість, яку, за словами Господа, ніхто не відніме у нас».

Під час богослужіння архієпископ Афанасій звершив хіротонію на диякона послушника Віталія Сєдова, а після літургії благословив його архієрейською проскурою та іконою святителя Миколая на вірне й віддане служіння на духовній ниві в Українській Автокефальній Православній Церкві.

Пошук

Публікації


<квітня 2017>
ПНВТСРЧТПТСБНД
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526282930