Кожен може стати святим

svyatiПершої неділі після свята Святого Духа Православна Церква вшановує пам'ять Всіх святих, які прославилися на землі великими духовними й тілесними подвигами в ім’я Господа Ісуса Христа.

Цього дня, 11 червня 2017 року, високопреосвященний Афанасій, архієпископ Харківський і Полтавський, керуючий Черкаською і Кіровоградською єпархією, спільно з ігуменом Антонієм (Бондарцем) та ієреєм Олександром Гораєм звершив Божественну літургію в Свято-Вознесенському храмі.

Після богослужіння Владика Афанасій звернувся до присутніх у храмі з повчальним словом. Розповідаючи про те, що свято Всіх святих є завершальним у когорті підготовки та проведення Великого посту, страстей Христових, Воскресіння й Вознесіння, Пресвятої Тройці й Духа Святого, високопреосвященний наголосив: «Святі угодники Божі засвідчили, що голгофська жертва Христа не була марною, що Господь Своєю Кров'ю, Своїми стражданнями прийнявши гріхи людей, дав можливість кожній людині повернутися в рай, загублений Адамом! Він своїми стражданнями і Своїм воскресінням із мертвих дав можливість кожній людині стати святою! А святі угодники Божі, яких ми прославляємо сьогодні, довели, що кожна людина може стати святою».

За старих часів говорили: «Поганий той козак, який не прагне стати отаманом». Тим паче поганий той християнин, який у своєму житті не прагне до святості, не прагне стати святим! Владика Афанасій наголосив, що святі були такими ж людьми, як і ми, – піддавалися спокусам, грішили, болісно переносили випробування, які випадали на їхню долю, але, незважаючи на всі ці пристрасті, страждання, спокуси й гріхи, все ж досягли святості. «З цього ми можемо зробити висновок для себе, що, коли людина прагне стати святою, вона може нею стати», – констатував високопреосвященний.

Святий Дух зійшов не тільки на апостолів у сіонській світлиці, Він зійшов для всього світу. «Ми також стаємо причетними до цього Духу в мить хрещення, у мить звершення святих Таїнств, у мить, коли підходимо причаститися зі Святої Чаші Тіла й Крові Христових. Але як швидко ми втрачаємо здатність утримати в собі плоди Духа, зберегти їх у своєму серці й у своїй душі», –зазначив архіпастир як докір усім, хто збайдужів у вірі та надто спокійно ставиться до святині. – Дух Святий сходить на нас, а ми не в змозі Його утримати й часто навіть не прагнемо цього! Ми звертаємося у своїх молитвах до святих із різними проблемами й проханнями. Вони чують нас, але, дивлячись на наше життя, вболівають і плачуть, тому що своїм досвідом знають, що хоч і нелегко, але можна стати святим, а ми до святості не прагнемо, аби приєднатися до них».

Але, якщо жити в світі за любов’ю, адже Господь нам, християнам, заповів любити один одного, тоді наприкінці нашого життя нас буде чекати не порожнеча, не забуття, а вічна пам'ять. «Тоді й ми з вами увійдемо в цей сонм святих і наші нащадки разом із усіма святими й нас будуть прославляти, підносячи нам свої молитви, а ми будемо молитися за них біля Престолу Божого. Ці молитовні слова: «Всі святі, моліть Бога за нас!» стосуватимуться й нас», – сказав на завершення високопреосвященний Афанасій, архієпископ Харківський і Полтавський.  

Пошук

Публікації


<червня 2017>
ПНВТСРЧТПТСБНД
   1234
567891011
121314151718
19202122232425
2627282930