Ти – Христос, Син Бога живого

Petr Pavl«Вже впродовж цілого століття наша Церква проповідує народу українському істину Божої науки, переданої учнями Христовими, яких Він обрав для правдивого свідчення всього, що Він говорив, що звершував, що заповідав, прилучаючи людство до Божого благовістя спасіння», – Афанасій (Шкурупій), архієпископ Харківський і Полтавський.

12 липня 2017 року, в день вшанування первоверховних апостолів Петра і Павла, високопреосвященний Афанасій, архієпископ Харківський і Полтавський, керуючий Черкаською і Кіровоградською єпархією, звершив святу Божественну літургію в Свято-Троїцькому кафедральному храмі с. Червона Слобода. Спільно з Його високопреосвященством служили ігумен Антоній (Бондарець) та ієрей Віталій Сєдов.

Після богослужіння архієпископ Афанасій звернувся до присутніх у храмі вірян із проповіддю. Розмірковуючи над життям і подвигом апостолів, архієпископ зазначив: «Згадуючи апостолів Петра і Павла, ми задумуємося над тим, чим же є апостольське служіння і в чому полягає його сенс. Ми знаємо, що Господь Ісус Христос вибрав Собі перших учнів, які повинні були стати живими свідками Його місії в цьому світі – бачити й слухати все, що Він говорив і звершував. Саме цих учнів Господь і послав у світ свідчити Істину, а тому їх і назвали «апостоли», тобто – посланці. Вони рознесли по всьому світу правду про все, що звершив Господь – Його слово, Його хресну смерть і воскресіння, прилучаючи людство до Божого благовістя спасіння».

Говорячи про значення сповідання віри, владика Афанасій звернув увагу на те, що першим сповіданням було свідчення апостола Петра, який на запитання Ісуса «за кого Мене сприймають люди?», відповів за всіх: «Ти – Христос, Син Бога живого». «Саме якраз сповідання віри і є осердям апостольського служіння, є осердям і нинішнього священицького служіння в Церкві Христовій, – зауважив проповідник. – Без цього сповідання немає Церкви, немає істинного служіння». І наголосив: «Але сповідання – це не тільки богослужбові дії людей, які церковним керівництвом наділені правом їх виконувати. Сповідання – це є утвердження тих невмирущих цінностей, що їх передав апостолам Спаситель, вищих за які немає в світі нічого іншого. Та просто стверджувати їх істину недостатньо. Їх треба підтверджувати всім своїм життям».

Це повинні усвідомлювати всі духовні особи, адже на нас звернений зір і віруючих, і невіруючих в Ісуса Христа, тому своїм способом життя вони можуть або привертати до віри, або, навпаки, відвертати від неї. Місія священства, безсумнівно, дуже важка, присвячена служінню Богові, і, перш за все, людям. А ми, – як зазначив владика Афанасій, – є членами саме тієї Церкви: «яку заснував Господь, проповідуваної святими апостолами, основою якої стало велике і славне сповідання віри, тієї Церкви, яку винищували фізично й морально за часів комуністичного режиму і, навіть, у наш час, явно чи не явно, вона переслідується, ми терпимо багато утисків і труднощів, з якими зіштовхується на шляху звершення свого апостольського служіння. А якщо так, то за нашою УАПЦ правда й сила, і воля Спасителя».

Пошук

Публікації


<липня 2017>
ПНВТСРЧТПТСБНД
     12
3456789
101112131416
17181920212223
24252627282930
31