Зв’яжіть і вкиньте у вогонь пекельний

prp Dalni pech10 вересня 2017 року, 14-ої Неділі після П’ятидесятниці, Собору прп. отців Києво-Печерських, котрі в Дальніх печерах спочивають, високопреосвященний Афанасій (Шкурупій), архієпископ Харківський і Полтавський, керуючий Черкаською і Кіровоградською єпархією, звершив святу Божественну літургію. Спільно з владикою Афанасієм служили ігумен Антоній (Бондарець), секретар єпархіального управління, та ієрей Олександр Горай.

У своєму повчальному слові архієпископ Афанасій наголосив, що «Сьогоднішня євангельська розповідь, яку ви чули, дуже повчальна тим, що на яскравому прикладі весільного бенкету розповідає нам про те, хто ж увійде в Царство Небесне. А увійдуть не багаті, що надбали свої статки матеріальні, занедбавши духовні скарби, адже згадаймо слова Ісуса Христа про те, що «де скарб ваш, там і серце ваше». Тобто, якщо Боже обминається, а вся увага надається постійному збагаченню, то розум такої людини спрямований тільки до здобуття слави у цінностях земних, а серце наповнене байдужістю до небесного, жорстоке, здатне навіть до вбивства заради наживи. «А увійдуть ті, хто поряд із достатком майновим надбав і достатки духовні, з якими й постане кожен свого часу перед Господом», – завершив цю думку владика Афанасій.

Настане час, коли ми постанемо перед Господом і милість Божа, що проявлялася за життя в цьому світі, переміниться на суворий присуд і тоді, «Коли така людина і увійде в передпокій Царства Божого, то їй Господь скаже: «Чого ти сюди прийшов, не надбавши ніяких плодів віри, любові, добра, жертовності в ім’я Моє? Геть звідси!» Ангелам же накаже: «Зв’яжіть його і вкиньте у вогонь пекельний!» При цьому згадаймо також слова апостола Павла про те, що ніщо негідне у Царство Боже не увійде, і таким чином ця євангельська притча стає предметно зрозумілою – не просто за бенкет говорить Господь у Своїй притчі, а про той матеріальний світ, у якому ми живемо і в якому повинні так вдосконалювати власну душу, щоб була вона прикрашена білими одежами на той час, коли постане перед Судом Божим», – зазначив архієрей.

Розмірковуючи над поведінкою людей охрещених, владика зауважив, що серед тих, хто потрапить на бенкет до Господа, тобто Життя вічне, знайдуться й такі люди, а їх буде більшість, що не матимуть весільного одягу, тобто білих риз спасіння. Хто ж вони, і чи є вони серед нас? «Є! – говорить проповідник. – Це ті, що називають себе віруючими, але насправді ображають Бога своєю негідною поведінкою, не ходять до церкви на святі Божі служби й, навіть, не моляться, тобто захланні душею. І участь їхня у вічності плачевна».

«Треба всім усвідомити, що ми запрошені до життя в цьому світі, твореного Богом, як на бенкет, – нагадав архієпископ Афанасій. – Звичайно, ми можемо знайти безліч причин, щоб не йти на зустріч із Богом до Його дому – церкви, але чи зробить це нас щасливими тут, і чи отримаємо спасіння Там?»

Літургія традиційно завершилася «Молитвою за Україну».

Пошук

Публікації


<вересня 2017>
ПНВТСРЧТПТСБНД
    123
456789
11121314151617
18192021222324
252627282930