ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Преосвященного Афанасія, єпископа Харківського і Полтавського

священству, чернецтву і всім вірним Харківсько-Полтавської єпархії

Української Автокефальної Православної Церкви

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі отці, брати і сестри!voskresinna

Цього радісного і світлого дня пасхальним цілуванням миру щиро вітаю кожного з вас із цим найвеличнішим святом – Воскресінням Господа нашого Ісуса Христа!

Сьогодні торжество Того, Хто не мав гріха, але був зганьблений і проклятий людьми, помер на хресті заради цих же людей, щоб звільнити рід людський від гріха, прокляття й смерті. Сьогодні торжество Того, в Чиїх руках влада над життям і смертю – Він помер і воскрес, Його поклали в гріб як мертвого, а Він став джерелом нашого життя. «У Христі воскрес світ, тобто людство, у Ньому воскресли небеса, у Ньому воскресла земля», - говорить святий Амвросій Медіоланський. Коли люди втратили через гріх і беззаконня образ Божий, то Своєю хресною жертвою Христос відновив його в людині, повернув у лоно Творця як Його синів і доньок, зробивши співучасниками слави Божої.

 Довго чекало людство здійснення старозавітного пришестя Спасителя, але коли прийшов у цей світ Ісус, і прийшов до своїх, то ці свої Його не признали і не прийняли (Ін. 1:10-11). Його, Саму Істину, осміяли, познущалися і прибили цвяхами до хреста, а коли розіп’яли Ісуса, задовольнивши пожадливості своєї гордині, і земля здригнулася від жаху й занурилася в темряву, бо сонце померкло, то народ, хоч і злякався, але навіть на мить не задумався над тим, що це, можливо, вже початок кінця й що Божа істина відступила назавжди.

Але Христос воскрес і поклав початок відродження в людині образу Божого, закладеного Творцем усього сущого, поклав початок новій людині й новому життю – зламавши ворота смерті, відкрив шлях у життя вічне, життя безсмертне. Кожен із нас повинен вірити у воскресіння Христове, бо як говорить нам апостол Павло: «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна й віра наша» (1 Кор. 15:14).

З часу воскресіння Христового смерть вже не є неминучою й страшною, вона є лише переходом від земної турботи у світ любові, добра та світла. Господь сказав, що той, хто вірує в Нього, «не помре довіку». Ці слова Його є запорукою нашого воскресіння тілом, яке, завдяки воскресінню Христовому, є реальним і для нас. Але вже нині, в земному житті, ми маємо можливість долучитися до цього безсмертя, у вірі й благоговінні причащаючись Тіла й Крові Христових у Таїнстві Євхаристії і таким чином стаючи часткою Його Божественної природи і спадкоємцями благ майбутнього віку.

У наш складний і жорстокий час, коли здається, що зло і гріх знову, як і дві тисячі літ тому, перемагають добро й світло, коли гріх виставляється як щось природне для людини, нам треба як ніколи раніше зміцнюватися у вірі у Воскреслого Господа. Ця віра є джерелом вічної радості, надії й сили нашого християнського життя в благочесті, а Воскреслий Христос Переможець надихає й зміцнює нас в несенні нашого хреста по життю та чекає від нас гідного приготування до вічного буття. Тож примножуймо любов і мир Христовий у своїх душах, у своїх родинах, відкриваймо світло віри Христової в серцях наших дітей, виховуючи їх і самих себе в любові до Бога й ближнього, працюймо на примноження добра і смирення.

Цього Великого Дня, що сотворив його Господь і приніс спасіння світові та наповнив усе радістю, разом із Ангелами небесними переможно виголошуймо: «Христос воскрес! Воістину воскрес!»

Сердечно вітаю вас, улюблені в Христі Ісусі брати і сестри, з великим святом Пасхи Христової. Хай благодать Божа зміцнює нас, щоб ми могли терпеливо переносити труднощі нашого земного життя і були прикладом примирення, злагоди й любові для всіх людей. Нехай пасхальна радість поглиблює нашу віру у воскресіння Христа Ісуса, а разом із Ним і в наше воскресіння в життя вічне.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

+Афанасій, милістю Божою
єпископ Харківський і Полтавський УАПЦ
Пасха Христова
2012 року Божого
Харків – Полтава


Пошук

Публікації


<квітня 2012>
ПНВТСРЧТПТСБНД
      1
2345678
91012131415
16171819202122
23242526272829
30